Dzisiaj nastąpiła aktualizacja forum do wersji 3.2. Naprawiono również kody CAPTCHA przy rejestracji nowych użytkowników na forum.

Ekipa ForumDialux

Jak to zrobić? Otwory drzwiowe

Dział dla wszystkich zaczynających przygodę z programem DIALux. Pytania studentów i początkujących użytkowników.
Regulamin forum
PaG
Posty: 9
Rejestracja: 14 października 2014, 09:17
Wersja Dialux: 4
Status: Offline

Jak to zrobić? Otwory drzwiowe

Postautor: PaG » 26 listopada 2014, 21:16

Dopisuję nowe pomieszczenia do projektu metodą przeciągania na plik dwg.
Jak powinny być traktowane otwory w ścianach, przejścia w których nie są montowane drzwi.
W mim projekcie CADowskim pomiedzy kuchnią i salonem oraz holem nie przewidziano montazu drzwi.
Gdy daję wizualizację 3D to w miejscu drzwi widzę ścianę. Szukałem w Dialuxie czegoś co by się nazywało otwory w ścianach ale nie znalazłem.

Kolejna sprawa z podobnej tematyki to korytarz i klatka schodowa. Problem podobny bo w zasadzie to jedna przestrzeń ale problemów masa bo oprócz zawiłości ścian dochodzi jeszcze problem wysokości pomieszczenia.. Czy mozna jakoś wstawić coś na kształt lub schody ?
Awatar użytkownika
nelik
Administrator
Posty: 69
Rejestracja: 04 maja 2014, 09:58
Status: Offline

Re: Jak to zrobić ?

Postautor: nelik » 27 listopada 2014, 07:44

Jeżeli kilka pomieszczeń oddzielonych jest od siebie otworami w ścianie bez drzwi należy wszystkie te pomieszczenia wrysować jako jedno i podzielić na odpowiednie grupy sterowania przy załączaniu oświetlenia. Jeżeli występują obniżenia sufitu jak belki podciągowe itp. należy je wstawić z gotowych elementów OBIEKTY -> ELEMENTY POMIESZCZENIA

2014-11-27_07h43_37.png
PaG
Posty: 9
Rejestracja: 14 października 2014, 09:17
Wersja Dialux: 4
Status: Offline

Re: Jak to zrobić ?

Postautor: PaG » 27 listopada 2014, 17:22

Czy podzial na grupy sterowania dokonuje sie już na etapie wieszania opraw czy potem ?
Awatar użytkownika
nelik
Administrator
Posty: 69
Rejestracja: 04 maja 2014, 09:58
Status: Offline

Re: Jak to zrobić ?

Postautor: nelik » 27 listopada 2014, 18:13

Oprawy można dowolnie dodawać i usuwać z grup sterowania po ich wstawieniu do pomieszczenia
PaG
Posty: 9
Rejestracja: 14 października 2014, 09:17
Wersja Dialux: 4
Status: Offline

Re: Jak to zrobić ?

Postautor: PaG » 27 listopada 2014, 21:42

Jeszcze dwa pytania w nawiązaniu do wcześniejszego.
Układ pomieszczeń w moim dwg jest taki że powstaje ściana jednostronnie ograniczona murem a wniej wbudowane są drzwi. Przemieszczająć się w widoku 3D wokół ściany po jednej stronie są drzwi a po drugiej tynk.? Z pewnością jest jakaś opcja z której można skorzystać no bo chyba nie trzeba wstawiać po obydwóch stronach ściany drzwi.

W drugim pytaniu wracam do schodów. Jeżeli przestrzeń nie oddzielona drzwiami tylko otworem stanowi jedną przestrzeń to poprzez klatkę schodową parter stanowi jedną przestzreń z piętrem. Jak i gdzie w takim razie ustawić granicę przestrzeni na klatce schodowej ?
Awatar użytkownika
nelik
Administrator
Posty: 69
Rejestracja: 04 maja 2014, 09:58
Status: Offline

Re: Jak to zrobić ?

Postautor: nelik » 28 listopada 2014, 09:10

PaG pisze:Jeszcze dwa pytania w nawiązaniu do wcześniejszego.
Układ pomieszczeń w moim dwg jest taki że powstaje ściana jednostronnie ograniczona murem a wniej wbudowane są drzwi. Przemieszczająć się w widoku 3D wokół ściany po jednej stronie są drzwi a po drugiej tynk.? Z pewnością jest jakaś opcja z której można skorzystać no bo chyba nie trzeba wstawiać po obydwóch stronach ściany drzwi.


Jak już wspomniałem wcześniej w dialuxie tworzymy albo pojedyncze pomieszczenia niezależne od siebie ograniczone drzwiami lub jeżeli pomieszczenia są połączone otworem drzwiowym bez drzwi to tworzymy jedno duże pomieszczenie a samo oświetlenie dzielimy na grupy sterowania. Takie rozwiązanie jest najbliżej rzeczywistości ponieważ załączenie oświetlenia w jednym pomieszczeniu ma co prawda niewielki ale jednak wpływ na oświetlenie w drugim pomieszczeniu pomiędzy którymi nie ma drzwi tylko otwór w ścianie.

PaG pisze:W drugim pytaniu wracam do schodów. Jeżeli przestrzeń nie oddzielona drzwiami tylko otworem stanowi jedną przestrzeń to poprzez klatkę schodową parter stanowi jedną przestzreń z piętrem. Jak i gdzie w takim razie ustawić granicę przestrzeni na klatce schodowej ?


Klatkę schodową można wydzielić jako jedno wysokie niezależne pomieszczenie. Najważniejsze jest prawidłowe oświetlenie stopni schodów mniejsze znaczenie mają powierzchnie na przykład przyległych korytarzy. Więcej możliwości tworzenia wielokondygnacyjnych budynków daje Dialux EVO.

Wróć do „Początkujący”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się  •  Zarejestruj się